Rybízová marmeláda
Rybíz umeleme v mlýnku na ovoce, případně v odšťavovači.
(tip - nemáme-li mlýnek ani odšťavovač: můžeme menší množství rybízu 1,5 kg - podlít vodou 1 dl - vaříme 5-10 minut a propasírujeme, POZOR ihned zpracovat)
Získaný rybízový protlak 1 kg - dáme do nízkého kastrolu a vaříme 15 minut. Během vaření mícháme. Následně přidáme cca 1 kg cukru, uvedeme do varu a vaříme 5minut.
Vyzkoušíme rosolování marmelády - kápneme trochu na studený talířek a za chvíli zjistíme, zda tuhne.
(tip - pokud marmeláda netuhne, můžeme vařit dalších 5 minut - POZOR - doba varu s cukrem by neměla překročit 10 minut, aby se nezhoršila kvalita marmelády)
Marmeládu v tekutém stavu naplníme do skleniček až po horní okraj.
Sklenice uzavřeme víčkem a převrátíme. Po 10 - 30 minutách postavíme víčkem nahoru.
Hotovo, nezapomeneme sklenice označit: obsah a doba výroby.
(tip - po otevření můžeme hustou marmeládu naředit trochou rumu, promíchat, potom je vynikající k použití při pečení nejrůznějších dobrot)
Ovocné sirupy připravujeme z čirých ovocných šťáv, cukru a kyseliny citronové.
Rybízový sirup
Šťávu získáme v odšťavovači nebo lisováním.
Na 1 l šťávy z červeného rybízu dáme 1,7 l cukru a 1 lžičku kyseliny citronové.
(tip - šťávu z červeného můžeme dochutit šťávou z černého rybízu, zhruba v poměru 8:2)
Zahřejeme na 70 -75 stupňů C, rozpustíme cukr a kyselinu.
Následně plníme sirup do předehřátých lahví (co nejplnější), uzavřeme a na 10 minut dáme do vodorovné polohy k dosterilování.
Necháme volně vychladnout, označíme a uložíme.
(tip - nejkvalitnější a nejhodnotnější sirup připravíme z rybízu černého)
Rybízová šťáva
Šťávu získáme lisováním (můžeme připravit i čirou šťávu filtrováním, ale není to to pravé. Snížíme tím biologickou hodnotu výsledné šťávy).
Šťávu ředíme vodou a dosladíme - podle chuti, orientačně na 1 litr šťávy cca 1 - 1,2 litru vody a 250 - 350 g cukru.
Následně STERILUJEME