Jablečná marmeláda
Použijeme méně zralá jablka, mohou být i padaná.
Umytá jablka zbavíme nezdravých částí a pokrájíme na menší kousky.
Podlijeme malým množstvím vody a vaříme do změknutí (15-20 minut) a propasírujeme.
1 litr protlaku dáme do nízkého kastrolu a vaříme 15 minut, přidáme 600 g cukru a půl lžičky kyseliny citronové.
Vaříme dalších cca 10 minut a potom zjistíme hustotu marmelády - pokud není dostatečná, můžeme ještě povařit.
(tip - před plněním do sklenic můžeme marmeládu dochutit citronovou nebo pomerančovou šťávou / 2 lžíce citronové nebo 3-4 lžíce pomerančové)
Marmeládu v tekutém stavu naplníme do skleniček až po horní okraj.
Sklenice uzavřeme víčkem a převrátíme. Po 10 - 30 minutách postavíme víčkem nahoru.
Hotovo, nezapomeneme sklenice označit: obsah a doba výroby.