ANGREŠTOVÁ MARMELÁDA
Použijeme nepřezralý angrešt (nemusíme odstraňovat stopku a okvětí).
1,5 kg angreštu podlijeme vodou 1-2 dcl a vaříme dokud nezměkne.
Propasírujeme.
1 kg protlaku dáme do nízkého kastrolu a vaříme 15 minut, přidáme 800 g cukru, přivedeme opět do varu a vaříme 10-15 minut.
Vyzkoušíme rosolování marmelády - kápneme trochu na studený talířek a za chvíli zjistíme, zda tuhne.
(tip - pokud marmeláda netuhne, můžeme vařit dalších 5 minut)
Marmeládu v tekutém stavu naplníme do skleniček až po horní okraj.
Sklenice uzavřeme víčkem a převrátíme. Po 10 - 30 minutách postavíme víčkem nahoru.
Hotovo, nezapomeneme sklenice označit: obsah a doba výroby.